PaNaTOUR - természeti élménytúra kenuval, kerékpárral natúrparkokon és határokon át Dunaszigetről Fertőrákosig


Az osztrák – magyar határtérség védett természeti területei, nemzeti és natúrparkjai dolgozták ki a PaNaTOUR kerékpáros útvonalat a Dunától a Muráig, amely során a kerékpározás mellett a természet egyedülálló értékeit is felfedezhetik a bringások.

Kerékpáros túránkon a határtérség őszi hangulatát fedeztük fel több natúrparkot is érintve. Dunaszigetről a Szigetköz Natúrparkból indulva Burgenlandba a Neusiedler See - Seewinkel Nemzeti Parkba érkeztünk. Itt a szikes tavak mentén már tömegesen gyülekező őszi madárvándorokat figyeltük meg. Ezt követően a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba tekertünk, ahol a nádasok világa és a Fertőtáj különlegességei tárultak elénk.

A túra különlegessége, hogy az útvonalon végig autós csomagszállítás, és szervízhátteres kíséret volt. A túra végén a kerékpárunk és a résztvevők visszaszállítását is ez a mikróbusz biztosította.


PROGRAM:
1. nap: Dunasziget

2020.10.19-én 15:00-kor volt találkozó Dunaszigeten, az Erdei Iskolában.
A tervezett program szerint az érkezés, szállás elfoglalása után naplementés közös kenutúrára mentünk volna a Szigetköz-ágrendszerében, de az időjárás ezt nem tette lehetővé, így "csak" a Dunapartot fedeztük fel egy séta keretében. A gyönyörű őszi színekben pompázó parton sétálva megismerkedtünk a tájegység jellegzetes mondavilágával is.


2. nap: Dunasziget – Hegyeshalom – Halbturn – Mönchof – Podersdorf – Illmitz - Fertőd - Sarród

Járványügyi előírásokat figyelembe véve a magyar-osztrák határtól max. 30 km-en belül maradtunk és betartottunk minden hazai és osztrák járványügyi előírást, tehát arcot és orrot eltakaró maszk minden résztvevőnél volt, és azt rendeltetésszerűen használtuk!
Dunaszigetről 44 km-t tekerve Hegyeshalomnál léptük át a határt és érkeztünk meg az EV13 és B26 kerékpárutakon Féltoronyba (Halbturnba). Itt egy rövid sétát tettünk a Kastélypark-ban, megismerkedtünk 120 éves történetével és egy kis kitekintést is kaptunk annak különös elhelyezkedésére, ugyanis itt halad át a történelmi Borostyánkő út,
a Szent Jakab zarándok-út, és a Vasfüggöny Eurovelo 13-as útja is.
Egy frissítő kávé után tovább tekerünk Barátudvarra (Mönchof), ahol meglátogattuk
Burgenland legautentikusabb skanzenét. Itt a megszállott helyi gyűjtő, Josef Haubenwallner korábban kicsi magángyűjteménye az elmúlt 30 évben nagy regionális szabadtéri múzeummá bővült. Betekintést nyújt a mindennapi falusi életbe az 1890 és 1960 közötti időszakban.
Csodálatos keresztmetszetét adja a burgenlandi emberek
természettel való együtt munkálkodásának is. Ahogy a képeken is látszik a "múzeumlátogatást" az egész csapat nagyon élvezte. Az életben legalább egyszer ezt a helyet mindenkinek látnia kell.
A pár órás múltidézés után ismét nyeregbe pattantunk és a Fertő tó partjára tekertünk Pátfaluba (Podersdorf), ahol rátekintettünk
Európa legnyugatabbi szélfútta szikes sztyepptavára.
Kicsit megpihenve folytattuk utunkat déli irányba és elértük Ilmic (Illmitz) települést, ahol a Neusiedler See - Seewinkel Nemzeti Park látogatóközpontjába érkeztünk. A nemzeti park igazgatója fogadott és köszöntött bennünket és kollégájával együtt vezette körbe csapatunkat a nemrég elkészült interaktív kiállításon, ami a park élővilágát hivatott bemutatni a látogatóknak. Innét egy rövid sétával különleges madármegfigyelő lesekből fedeztük fel az őszi madárvilágot. A parti madarak közül az alábbiakat fedezhette fel az éles szemű megfigyelő: gulipán, széki lile, aranylile, ezüstlile, bíbic, apró partfutó, havasi partfutó, pajzsos cankó, sárszalonka, nagy póling, kormos cankó, tőkés réce, csörgőréce, kanalas réce. Az énekesmadarakat az utolsó molnárfecskék, barázdabillegető, vörösbegy, kis és nagy őrgébicsek képviselték.
Napunk végére már csak a határátlépés maradt és az érkezés először Fertődre a Gránátos Étterembe, ahol egy ínycsiklandó vacsorát költhettünk el, majd Sarródra a Kócsagvárba, ahol kis csapatunk álomra hajthatta a fejét. 


3. nap: Sarród – Lászlómajor - Fertőd – Fertőszéplak – Hegykő – Fertőboz – Balf

A reggelit követően útnak indultunk. Elsőként a Fertő hazai oldalán tekertünk Lászlómajorig, ahol a majorsági udvar hátulsó területén kialakított karámsor a régi magyar háziállatfajtákat mutatja be.  Az épületben megnéztük a Fertő-tájon és a Hanságban egykor virágzó gazdaságok, az Esterházy majorok mindennapjait bemutató hagyományos gazdálkodási formákat, ránk maradt képi és tárgyi emlékeket. Innen tekertünk Fertődre, ahol a fertődi kastély parkjában kerékpároztunk, és a Rozáriumban sétáltunk. A kastélyparkból Fertőszéplak felé indultunk és kerékpárúton haladva Hegykőn, a Tornácos Étteremben megebédeltünk. Ebéd után Balfon megkóstoltuk a gyógyvizet, majd utunk utolsó állomásaként a fertőbozi Gloriettből letekintettünk a Fertő nádasára.
Innen már csak a hazaút volt hátra, teli csodás őszi élményekkel. A trélerre felpakolt kerékpárokkal és mikróbusszal indultunk vissza Mosonmagyaróvárra.


Built with Mobirise site builder